V prípade filmu Nemoc tretej moci od Z. Piussi stále nikoho neobvinili

17.11.2012 Bratislava

Bratislava 16. novembra (TASR) - V prípade filmu o pomeroch v justícii Nemoc tretej moci od filmárky Zuzany Piussi zatiaľ nikoho neobvinili. Potvrdila to trenčianska policajná hovorkyňa Elena Antalová. Dva mesiace sa vedie trestné stíhanie vo veci, policajti teda preverujú, či došlo k trestnému činu porušenia dôvernosti ústneho prejavu.

"V prípade poverený príslušník Policajného zboru začal 12. septembra 2012 trestné stíhanie vo veci," povedala Antalová. Polícia koná na základe trestného oznámenia, ktoré 23. júla podala bratislavská sudkyňa Helena Kožíková. Práve s ňou vedie Piussi vo filme rozhovor o zosnulej sudkyni Marte Laukovej, ktorý je pravdepodobne zachytený skrytou kamerou. V prípade odsúdenia za porušenie dôvernosti ústneho prejavu hrozí dvojročné väzenie.

Aj keď Piussi zatiaľ nebola obvinená, proti vedeniu trestného stíhania vo veci sa postavilo už viacero organizácií a osobností. Za neopodstatnené považuje trestné stíhania napríklad organizácia VIA IURIS, ďalších 60 umelcov podporilo filmárku svojím podpisom a sieť environmentálnych mimovládnych organizácií EKOFÓRUM vyzvala vládu SR, aby legálnymi krokmi zatavila zastrašovanie Piussi.
 
 

Vyberte región